Monday, December 30, 2013

Tahun Baru 2014 : Apa Azam & Keinginan Orang Malaysia?

Tinggal beberapa hari lagi...kita akan melangkah ke tahun baru..iaitu tahun 2014..meninggalkan tahun 2013 yang dipenuhi dengan pelbagai kenangan pahit manis .. .. seperti biasa ..aku sering ditanya..tiap kali menjelang tahun baru..ialah APA AZAM AKU? entah laa..aku sendiri seperti biasa juga tidak mempunyai sebarang azam .. kerana aku tahu dan pasti aku tidak akan mampu mencapai atau melaksanakan azam aku dengan sempurna..dengan komitmen.. apa yang aku tahu...aku mahu negara ku aman damai..bebas rusuhan ..hidup dalam kesenangan dan kemewahan.. tiada kenaikan harga barang..tiada kenaikan kos sara hidup... dan aku rasa itu adalah keinginan 90 peratus warganegara Malaysia..yang mencintai negara ini..yang menyayangi negara ini...

Aku tahu ramai orang Malaysia tidak mahu Malaysia menjadi seperti negara Thailand..yang sering menukar kerajaan mereka dengan rusuhan..demonstrasi..dan pembunuhan antara kaum... aku juga tahu sebahagian besar orang Malaysia tidak mahu negara ini menjadi seperti Mesir..Iraq..Libya..Tunisia ataupun Palestin..yang tidak henti-henti dihujani bom ..rusuhan serta pembunuhan yang tidak putus-putus sejak peristiwa Arab Spring.. aku tahu sebahagian besar rakyat Malaysia tidak mahu negara ini seperti negara-negara di benua Afrika..yang sering dilanda masalah kehidupan...dibelenggu kemiskinan hingga ada yang mati kebuluran... aku juga tahu 100 peratus orang Malaysia tidak mahu negara ini dilanda bencana besar seperti yang berlaku di Filipina yang dilanda taufan Hayyan..maupun bencana alam yang tiada kesudahan di negara China...

Tapi apa yang aku tidak tahu ialah..apakah keinginan dan azam orang-orang politik di Malaysia ? Adakah mereka yang sudah dipilih oleh rakyat akan terus bermain politik atau memberi tumpuan mencari penyelesaian masalah yang dihadapi oleh rakyat? Aku juga tidak tahu samada orang-orang politik yang menaikkan gaji mereka sendiri sehingga 200 peratus tahu penderitaan serta bebanan yang ditanggung oleh rakyat mereka pada masa ini ? Adakah mereka merasakan atau mempunyai empati ke atas bebanan rakyat? 

Aku tahu ada sebilangan kecil rakyat negara ini yang berazam untuk meruntuhkan kerajaan..dengan cara kekerasan..dengan mengadakan demonstrasi..dengan mengadakan rusuhan... apakah golongan-golongan ekstrimis ini tahu kesengsaraan dan kesusahan yang dihadapi oleh rakyat biasa..akibat tindakan-tindakan bodoh mereka?? ... ya tindakan bodoh mereka itu menyebabkan ramai rakyat biasa menanggung kerugian...peniaga rugi kerana semua orang takut untuk keluar membeli belah..peniaga rugi kerana terpaksa menutup kedai mereka..takut musnah dalam rusuhan...negara rugi kerana tiada pelabur-pelabur luar berani melabur di Malaysia..disebabkan perniagaan & keselamatan mereka tidak terjamin...golongan belia rugi kerana peluang pekerjaan kurang kerana tiada pelabur untuk membuka perniagaan yang membuka peluang pekerjaan...semua orang akan terus kerugian ...

Aku tahu ramai rakyat hari ini tidak berpuashati dengan kerajaan ..kerana kenaikan kos sara hidup..tarif elektrik naik..tol akan naik..harga barangan naik..bahan api naik..malah boleh dikatakan ..tiada satu pun harga barangan akan turun...dan ini membebani rakyat ... janji-janji semasa pilihanraya hanya tinggal janji... tetapi itu bukan lah alasan untuk rakyat bangkit mengadakan demonstrasi...atau mengadakan rusuhan... kerana Malaysia mempunyai sistem demokrasi... bagi memilih kerajaan..iaitu pilihanraya... tidak perlu menyakit diri..berpanas berhujan..bersuara lantang ...menyuarakan ketidak puasan dengan berdemonstrasi...kerana undang-undang akan mengambil tindakan... alangkah baiknya jika kita tunaikan tanggungjawab...dan menentukan kerajaan ...dalam pilihanraya nanti... lebih berhemah..lebih selamat...dan tidak menyusahkan pihak berkuasa...

Apakah ini azam baru pengundi-pengundi ? 

Tahun 2014 yang bakal menjelma pastinya lebih mencabar khususnya rakyat yang semakin gusar ...melihat fenomena baru dalam masyarakat yang semakin pintar...

Apa akan berlaku... sama-samalah kita lihat ... dan sama-sama kita terus menanam AZAM untuk melihat Malaysia negaraku berdaulat ini terus aman makmur..bebas jenayah...tiada rusuhan...dan mudah mencari rezeki...

SELAMAT TAHUN BARU ..2014.

Wednesday, December 18, 2013

Kuasa Mengubah Segalanya ..

Semua manusia berdoa kepada Tuhan mereka. Mereka sedar dengan berdoa ada kemungkinan besar hajat mereka boleh dicapai atau menjadi kenyataan...itulah kuasa maha pencipta yang Esa... memenuhi tuntutan doa hamba-hambanya supaya hamba-hambanya tidak berputus asa walau dalam apa jua keadaan yang menimpa mereka... tapi aku bukan nak menulis kuasa Tuhan kerana aku tidak layak .. aku nak menulis kuasa yang diberi rakyat kepada pemimpin-pemimpin..kuasa yang diperolehi oleh pemimpin daripada rakyat samada secara demokrasi atau dirampas ...

Semalam aku menulis tentang ketololan beberapa kempimpinan yang mengeluar kenyataan sesuka hati..tanpa berpikir panjang..hari ini aku baca satu sindiran tulisan seorang personaliti TV tentang perkara yang sama..dan bila direnung balik semuanya berpunca daripada KUASA!. Kuasa telah mengubah segala-galanya pandangan, penglihatan dan juga pemikiran mereka!!.. Ramai orang kutuk marah sumpah seranah Lim Guan Eng...kerana bertindak sesuka hatinya apabila berKUASA di Pulau Pinang...begitu juga ramai yang benci..meluat dan sindir Khalid Ibrahim bila dia mampu berKUASA sebagai Menteri Besar di Selangor..dan tak kurang pula yang keluarkan kenyataan-kenyataan yang tak mampu saya tulis terhadap bekas MB Kelantan, Nik Aziz....semasa beliau berKUASA di Kelantan... 

KUASA...menyebabkan Lim Guan Eng sanggup hafal ayat-ayat suci Al-Quran...untuk tarik pengundi-pegundi Melayu..dan kerana KUASA juga..ramai orang Melayu yang sanggup sembah Lim Guan Eng..walau pun tau bagaimana sifat, sikap dan perangai cauvinis Cina ini terhadap orang-orang Melayu... KUASA menyebabkan Nik Aziz berkompromi dengan pegangan prinsipnya walaupun terpaksa mengeluarkan fatwa-fatwa dan kenyataan yang amat menyakitkan orang-orang Melayu dan juga agama mereka...dan kerana KUASA juga lah Anwar Ibrahim sanggup menjilat semula air ludahnya terhadap PAS dan DAP ...semuanya kerana KUASA...dan ingin berKUASA...

Demi untuk terus berKUASA juga ...kepimpinan kerajaan sedia ada sanggup mengeluar kenyataan-kenyataan yang bersifat kebudak-budakan, tidak matang dan tiada 'intelligent traits' sebagai pemimpin. Semuanya membodek Perdana Menteri ...untuk mengekalkan mereka sebagai menteri...dan silap-silap boleh membawa kepada kemusnahan..umpama perumpamaan ini 'sokong membawa rebah' ..dari isu petrol, ayam, tol, jangka hayat kenderaan dan tariff elektrik...semuanya memberi negatif kepada kerajaan pimpinan Najib Razak... adakah menteri-menteri atau pengerusi-pengerusi GLCs ini sedar bahawa segala kenyataan bodoh mereka itu akan memberi impak negatif kepada PM?

Memang betul rakyat Malaysia harus diberi kesedaran dengan mengurangkan subsidi supaya rakyat tidak terus berada dalam sindrom subsidi...subsidi perlu dikurangkan berperingkat-peringkat..dan dengan perlahan...menteri-menteri yang bijak pandai yang dilantik dan dipilih dari kalangan ahli parlimen itu harus mencari usaha bagaimana nak membantu rakyat mengurangkan bebanan kehidupan..mencari jalan menyelesaikan masalah itu...bukan menambahkan nya!!.. Rakyat sudah memberi KUASA ..gunalah KUASA itu untuk mencari kaedah yang terbaik...bukan dengan asyik2 idea BR1M, BB1M apa sahaja yang berkaitan dengan 1Malaysia..segalanya..jangan la asyik nak bodek PM jer.. jika menteri-menteri asyik minta penjawat awam untuk 'think out of the box'...berpikir diluar kotak..kenapa menteri-menteri tak boleh berpikir diluar kotak?? atau mereka  takde kotak ? ... jangan asyik suruh penjawat awam sahaja berpikir ...

Jangan asyik salahkan penjawat awam jer...

Tuesday, December 17, 2013

Apa Yang Naik , Apa Yang Turun ?

Kecoh! Kecoh! Kecoh satu Malaysia harga barang naik sejak subsidi petrol dikurangkan! Ramai yang mengeluh..ramai yang merungut..ramai yang menyumpah seranah pemimpin kerajaan.....malah kenyataan-kenyataan 'tak berakal' atau 'tidak matang' beberapa pemimpin lebih menyakitkan hati rakyat... antara kenyatan-kenyataan yang tidak professional ..tidak matang yang keluar dari mulut orang bergelar pemimpin ialah .."jangan makan ayam kalau harga ayam mahal"...ingat lagi kan?...kenaikan harga gula akan mengurangkan penyakit diabetes....terbaru..guna jalan biasa kalau tol naik! ....ayoyo macha!! .... kenapa nie??? .... jangan lah keluarkan kenyataan ikut sedap mulut jer....ingat anda dipilih oleh rakyat..dan dilantik menjadi menteri yang bertanggungjawab..maka bila menjawab tu..biar la ada unsur-unsur bertanggungjawab sikit..!! jangan hentam keromo..sebab marahkan rakyat yang merungut....nanti kalau rakyat semakin ramai marah....macam mana? Mau salah rakyat? Mau kata rakyat tidak bersyukur? Mau kata rakyat tidak patriotik?? 

Berapa ramai menteri guna highway  bayar tol ? Berapa ramai menteri yang beli sendiri ayam ? Berapa ramai menteri beli sendiri petrol kenderaan ? Berapa ramai menteri pernah bayar sendiri  bil elektrik..bil air..bil astro ? Tanya soalan ini pada diri sendiri sebelum ...keluarkan kenyataan yang tersangat menyakitkan hati rakyat...rakyat yang telah memilih anda untuk berada di kedudukan sekarang....berpikir la sedalam-dalamnya... kerana natijah di atas kenyataan serta tindakan-tindakan yang dilihat semakin membebankan rakyat akan memberi kesan yang amat TRAGIS pada pilihan raya umum ke-14 nanti!!

Tragis dalam ertikata peneraju kepimpinan kerajaan sekarang akan hilang kuasa dan diganti dengan kuasa yang baru..yang samada lebih baik atau pun lebih dahsyat. Jika kerajaan yang baru nanti lebih baik maka..kepimpinan yang ada sekarang teruslah bermimpi untuk kembali berkuasa...dan jika kerajaan baru lebih dahsyat....kepimpinan yang ada sekarang pun teruslah bermimpi untuk berkuasa semula..kerana pastinya kerajaan yang baru akan mengubah segala-galanya untuk terus kekal berkuasa.... dalam apa jua sekalipun....yang paling menerima kesan tragis ialah rakyat jelata kerana pemimpin..samada pemimpin kerajaan yang sedia ada atau pun yang akan mengambil alih kuasa..tidak merasa kesan nya..kerana mereka semua dalam kemewahan...ada segalanya...sedangkan rakyat bekerja berusaha mendapatkan kehidupan...

Apa yang perlu dilihat oleh kepimpinan kerajaan yang sedia ada ialah mencari satu penyelesaian bagi meringankan bebanan kehidupan rakyat....pemberian BR1M bukan satu penyelesaian jangka panjang kerana ia hanya untuk memberi keselesaan dalam waktu singkat kepada satu golongan...begitu juga BB1M...atau apapun yang bersifat 'wang segera' bagi membantu rakyat. Kalau TNB dan Petronas mampu memberi pekerjanya bonus melebihi 5 bulan gaji bermakna kedua-dua syarikat tersebut tidak mengalami kerugian ..malah masih mendapatkan keuntungan yang tinggi..jadi kenapa perlu dinaikkan tarif elektrik dan juga harga petrol?? Akibat dari dua kenaikan ini menyebabkan kos pengangkutan meningkat ..dan ianya juga menyebabkan harga barang meningkat... tambang bas sekolah naik kerana kos petrol naik...dan yang terbeban ialah ibu bapa yang berada di bandar-bandar yang memerlukan bas sekolah untuk menghantar dan mengambil anak-anak mereka dari sekolah!!... harga minyak..tepung..serta barangan naik kerana barangan perlu dihantar menggunakan lori..lori caj sebab petrol naik...kilang caj sebab tarif elektrik naik...maka.. kalau rakyat NAIK marah... kerajaan juga yang susah nanti..

Justeru...berpikir la sebelum rakyat NAIK darah...sebelum rakyat NAIK marah.... dalam mereka marah pun ada lagi yang masih mampu memenuhi meja-meja kedai mamak sehinggan jam 12 malam... memenuhi kelab-kelab malam sampai pagi...dan semakin ramai pula ye yang memiliki BMW, Mercedes, Audi, Volkswagon..Ferrari dan Porsche...

Jangan NAIK angin .. jer

Monday, December 16, 2013

VIP - Definisi Ku..

Mungkin ramai yang pernah mengalami masalah dengan golongan yang di gelar VIP ini..yang serng diberi penghormatan atau di beri keutamaan di majlis-majlis .... VIP dalam Bahasa Inggeris bermaksud Very Important Person yakni orang yang penting .. berpangkat..berstatus tinggi dalam masyarakat...golongan selebriti...............golongan yang terkenal atau golongan yang kaya raya dalam masyarakat kita.... bayangkan VIP itu adalah Very Important Person ..maka VVIP ialah Very Very Important Person yang merupakan golongan yang amat berpengaruh dalam masyarakat kita.. 

Pun begitu aku bukan nak cakap mengenai  VIP ~ Very Important Person tetapi nak mengemukakan definisiku tentang VIP berdasarkan apa yang aku lihat, dengar dan juga alami ... pada aku VIP ialah Very Impossible Person , iaitu manusia yang sangat-sangat susah untuk berurusan atau bekerjasama sama. Golongan Very Impossible Person mungkin dikalangan penjawat awam yang merasakan pangkat dia terlalu tinggi..terlalu pandai..dan tiada orang lain sepandai dia!...  Very Impossible Person nie jenis yang tak akan dengar pendapat orang lain kerana merasakan pandangan dia adalah yang terbaik.... adalah sungguh malang nasib bekerja dengan VIP jenis ini .... kerana situasi kerja sentiasa tegang .... stress...

Ada juga golong VIP ~ Very Incompetent Person  yakni golongan yang banyak bercakap...cukup hebat tetapi bila buat kerja hampeeeh!!!.. golongan ini akan sentiasa mendapat perhatian kerana ... pakar dalam bercakap serta mampu mempengaruhi orang lain hanya dengan teori nya sahaja. VIP jenis ini memang kejar pangkat dan kalau tak dapat akan kutuk orang lain..atau buat macam2 hal ....sekiranya cita-citanya tidak tercapai... jenis ini boleh cantas kerja orang lain..dan mendapat pujian hasil usaha orang lain...jenis ini akan pijak kepala orang lain...untuk mendapat pangkat.... malang la sesiapa yang berkawan rapat dengan spesis ini..kerana spesis ini tidak mengira kawan atau lawan..kerana yang penting ialah diri sendiri... buat kerja tak tahu tapi pangkat dia nak..!!

VIP ~ Very Inconsiderate Person merupakan spesis yang tidak mempedulikan keperluan serta kepentingan orang lain..iaitu spesis yang tidak akan ambil tahu kesusahan atau kepayahan orang lain dalam mencapai atau melaksanakan tugas. Spesis ini tidak peduli engkau sakit ke, kaum keluarga dalam masalah ke atau ada hal yang menimpa diri kita..kerana yang penting ialah..tugas mesti beres dalam masa yang telah ditetapkan....!! Pegi mampus dengan masalah orang lain..kerana spesis VIP ini beranggapan..itu adalah masalah peribadi dan tiada kaitan dengan kerja-kerja... spesis VIP ini juga akan mengakibatkan suasana kerja yang tidak kondusif dan ketegangan...

Very Intolerable Person merupakan golongan VIP yang tak kisah tentang kerja dia..seolah-olah pejabat itu mak bapak dia punya. Kalau dia rasa nak datang kerja..dia datang..kalau dia rasa tak nak buat kerja yang diarahkan oleh bos..dia akan pujuk bos serah pada orang lain..dan paling teruk spesis VIP ini ialah suka memfitnah..memburukkan orang lain dan melaga-lagakan staf... dengan staf A dia cakap tentang staf B...dengan staf B pulak dia cerita tentang staf A. lepas tu dia kata staf C yang bercerita ..begitu la sehingga semua orang di pejabat tidak lagi mesra...dan sering bertelagah....

...maka berhati-hati lah dengan spesis golongan VIP-VIP ....


Tuesday, December 10, 2013

Gaji Ku vs Gaji Mu vs Gaji Menteri ..

Semenjak dua menjak nie...ramai bercakap pasal kenaikan gaji... penjawat awam cakap pasal kenaikan gaji..bonus.. sementelaah lagi..Cuepacs berjuang mendapatkan yang terbaik untuk penjawat awam... pun begitu... semuanya tak mampu nak tandingi kenaikan gaji ahli-ahli YB ADUN dan Menteri di dua negeri...iaitu..Sarawak dan Selangor... YB ADUN dan Menteri / Exco di kedua-dua negeri nie tersenyum lebar..selebar-lebarnya..sampai tak cukup muka.....al-maklum dapat kenaikan bukan 10% atau 20% ..tetapi...beratus-ratus peratus!!!...sekelip mata sahaja...YB ADUN , Menteri / Exco di kedua-dua negeri nie kaya raya... he he..peliknya..bila part gaji nie...pihak kerajaan dan pembangkang boleh bersatu...setuju sebulat suara....hemmm..boleh concensus plak.... tak per la..itu rezeki mereka... jangan la iri hati..jangan la berdengki...mereka kan bekerja untuk rakyat...siang malam tanpa henti... melihat kesusahan rakyat..nak bagi duit kepada rakyat...bagi tolong persatuan, pertubuhan..sedekah...dan bermacam macam lagi la katakan...

Baru-baru nie JPA umum pulak skim gaji baru dan insentif untuk penjawat awam yang mempunyai sarjana dan PhD untuk 33 skim perjawatan..hemmm..dapat lagi imbuhan penjawat awam....ada juga yang merungut kenapa 33 skim sahaja?? ..biarlah JPA buat semakan..buat transformasi...kita sama-sama tengok adakah semua skim akan mendapat insentif atau penambahbaikan.... beruntung la sesiapa yang ada sarjana...yang ada PhD..walaupun berada dalam skim perkhidmatan yang tidak setaraf pendidikan yang mereka ada...adalah hikmahnya melanjutkan pelajaran ke tahap tersebut walaupun tidak mendapat jawatan yang setimpal...

Bila aku pikir-pikir balik pasal gaji...aku semak..aku buat perkiraan...aku buat tilikan..aku buat ramalan baru aku tahu kenapa kumpulan JUSA (Jawatan Utama Sektor Awam)..errr..ada yang sebut JUtawan Sektor Awam selalu balik lambat..kerja kuat..hingga larut malam... memang patut mereka kerja macam itu kerana kalau tengok gaji mereka..mak ooiiiii!!!!....berbaloi la nak balik lewat malam kan!.. bukan dengki..bukan irihati...mereka layak dapat gaji sedemikian rupa kerana mereka memang bekerja keras untuk memastikan segala perancangan dilaksanakan dengan sempurna!!....sama la juga yang diberi jawatan gred 54 ...berbanding gred-gred yang lebih rendah dalam kategori Pengurusan & Professional.... mereka nie dah la tak dapat elaun lebih masa....hemmmm ada yang balik rumah jam 10.00 malam.....sebab nak siapkan kerja yang diertanggungjawabkan!! berbaloi ka kalau sakit dan masuk hospital ?? ...

Bagi jawatan gred pelaksana tu...kalau kerja melepasi waktu pejabat..boleh la buat elaun lebih masa...malah ada drebar yang berpendapatan lebih tinggi daripada pegawai sebab elaun lebih masa banyak..memang la mereka nie letih tetapi berbaloi berbanding gred pegawai yang sederhana..he he he..betulkan apa yang aku cakap?? ...apa pun setiap gaji yang kita perolehi tu sememangnya sudah ditentukan rezeki...dan setiap orang ada bahagian masing-masing...cuma aku agak 'terkilan' sedikit laaa.... tentang kenaikan gaji penjawat awam nie berbanding kenaikan gaji ahli-ahli YB.... nak beri kenaikan 5 peratus pun ambik masa bertahun-tahun sedangkan nak naik gaji YB melebihi 100 peratus ..cukup dalam satu sidang.... itulah kelebihan kepada yang memegang kuasa...... tak der pun kedengaran yang membangkang... sedangkan kalau penjawat awam naik...pasti ramai suara sumbang di sekeliling...

Monday, November 11, 2013

Makanan Yang Boleh Membantu Atlet Malaysia


Idea nak tulis hari ini datang masa aku bergurau dengan anak aku mengenai beberapa iklan yang ditayang di TV... maafla kepada pereka kreatif yang merekacipta iklan-iklan tersebut..bukan nak undermine your credibility atau nak insult your intelligence... cuma aku tengok dari sudut kelucuan iklan itu..the funny side of the advertisement tersebut . Apa pun aku salute segala usaha kreatif dan tenaga yang digunakan untuk menghasilkan iklan-iklan tersebut.. tiada tujuan nak make fun...cuma dari sudut pandangan aku...terdapat sedikit kelucuan...

Sapa rakyat Malaysia tak kenal jenama MILO..memang sah bukan warganegara..kerana MILO merupakan satu jenama minuman bercoklat yang amat popular dikalangan kanak-kanak... dengan lagu trademark nya..'minum MILO anda jadi sihat dan kuat' ... apabila ianya dikaitkan dengan sukan...seolah-olah...apabila kanak-kanak minum MILO..boleh menjadi juara!!!...kalau la aku dilantik menjadi Chef De Mission Sukan SEA ke Mynmar..aku pasti suruh kontijen bawa MILO bersama..untuk sediakan minuman kepada semua atlet Malaysia supaya mereka bleh jadi juara dan menang pingat emas untuk negara!!..kan?? he he he...patutla kontijen Malaysia tak menang di Olimpik dulu..sebab tak bawa minuman MILO bersama..he he he...Datuk Lee Chong Wei..kena ingat tu...he he...

Satu lagi aku nak suruh kontijen Malaysia bawa ialah biskut TIGER!!! Kenapa? sebab aku tengok
iklan...bila anak-anak diberi makan biskut TIGER...mereka menjadi begitu kuat!! Boleh kejar kereta..boleh lompat pagar...dan boleh menang Tae Kwan Do....!! elok sangat lah biskut ini diberi kepada atlet kita..mungkin nanti boleh menang lari 100m...lompat pagar dan Taekwando!!..wooo...bawa banyak pingat tu!!!...

Aaaah...pemain bolasepak jangan lupa nak makan coklat Crunch!! nanti lembik tak boleh main! Ingat tu Dato' Ong Kim Swee...kalau nak menang emas untuk bolasepak di Mynmar nanti..berilah coklat Crunch untuk semua pemain..supaya menjadi pemain yang hebat..terutamanya ..penjaga gol!! kan elok tu..!!

...hmmmmm....


Friday, November 8, 2013

PERCEPTION ? PERSEPSI ...

Perception atau persepsi apabila di Melayu kan menurut definisinya ialah the way you think about or understand someone or something ..bagaimana anda berfikir atau memahami seseorang atau sesuatu (lebih kurang la maksudnya) .. dan semalam aku berpeluang mendengar tiga ceramah mengenai Pengurusan Persepsi ..Managing Perception . Mendengar ketiga-tiga ceramah tersebut ..aku membuat kesimpulan bahawa setiap penceramah itu mempunyai persepsi sendiri mengenai media sosial....dan apabila kita mengaitkan persepsi terhadap individu atau manusia..setiap dari kita mempunyai persepsi sendiri..samada persepsi yang baik atau tidak baik..

Mengambil contoh gambar yang aku paparkan ...mungkin terdapat pelbagai persepsi yang boleh kita pikirkan..dan antara nya ialah....murahnya maruah perempuan dalam gambar ini kerana berpakaian sedemikian...atau ...memang perempuan murahan ..sebab itulah berpakaian begini...entah banyak lagi persepsi lain....sebab nya manusia suka membuat andaian..mengenai sesuatu hanya dengan melihat dan mendengar...walaupun tidak mengetahui kebenaranya...maka kebanyakkan pandangan serta pendapat yang kita dengar daripada so called opinion leaders ..adakalanya hanya persepsi berdasarkan pengamatan serta pemikiran...bukan berdasarkan apa yang dialami... sebab itulah banyak berlaku statement kontroversi....yang akhirnya mencetuskan perbalahan atau konflik...

Dalam politik..perception adalah sesuatu sering dilakukan oleh kedua-dua belah pihak..maka sebab itu kita sering mendengar pertelingkahan antara parti politik mengenai sesuatu dasar atau polisi...dan semakin rancak apabila ada NGOs turut sama campur hal tersebut...banyak isu-isu nasional 'meletop letop' kerana permainan perception ..malah di ulang-ulang untuk mendapat sokongan majoriti...

Ada juga perception digunakan untuk membunuh karekter atau karier seseorang.. character asassination kadangkala tidak hanya berlaku dikalangan ahli politik..malah berlaku juga dikalangan ahli korporat dan penjawat awam...embedded perception oleh seorang individu  boleh membunuh karier seorang individu yang lain ...atau menutup peluang kemajuan kerjayanya...atau karier politik... Adolf Hitler dikatakan seorang yang jahat dan ganas kerana perbuatanya adalah kerana persepsi itu ditanam dalam minda setiap manusia di seluruh dunia....hingga tiada seorang pun berani mengaku bahawa Adolf Hitler telah berjaya mengangkat martabat bangsa Jerman yang ditindas oleh bangsa Yahudi sejak sekian lama..dan menjadi bangsa Jerman dihormati dari segi kejuruteraan mereka!...tetapi dunia tidak mengatakan Yamamoto itu jahat atau ganas walaupun dia juga pernah melakukan perkara yang dilakukan oleh Adolf Hitler!.

Maka ..sebab itulah amat sukar untuk mempercayai buku sejarah..kerana buku sejarah ditulis berdasarkan pandangan atau kecondongan  penulis tersebut ... dengan mengambil contoh..buku sejarah negara kita sendiri yang banyak menggunakan persepsi......





Monday, November 4, 2013

Musang Berbulu Ayam ?

Tak tahu lah nak cakap apa...sebab kadang-kadang terkedu juga bila kawan-kawan bagitau..ada spesis manusia yang suka TIKAM KAWAN DARI BELAKANG ..spesis macam ini memang banyak dalam pejabat...kalau dalam politik tak payah cakap la..memang berlambak.!!.. pun begitu...aku hanya nak bercakap pasal orang dalam pejabat sahaja..sebab aku bukan orang politik.. he he..spesis macam nie aku beri gelaran atau nama 'Gunting Dalam Lipatan' demo nie  memang suka bebenor gunting kawan tak kira dari segi apa pun...memang dah jenis penghasad dengki!!.. tak boleh tengok kawan tu senang sikit...baru dapat pujian dari bos..atau baru ura-ura nak dinaikkan pangkat...dah ada orang gunting awal-awal supaya kawan tu tak naik pangkat!!! 

Spesis nie memang tak sayang mulut dia...atau tak takut dosa apa benda..dia suka sangat jadi Joyah Mulut Murai hebahkan keburukan orang lain...hebahkan apa sahaja benda yang dia dengar..betul ka tak betul ka...ditambah sedikit perisa dengki...untuk menyedapkan cerita!!...bagi aku memang spesis ini layak digelar 'gunting dalam lipatan' walau pun ada yang mungkin beri gelaran 'musuh dalam selimut' atau pun  'musang berbulu ayam'. Gerombolan manusia yang kita kategorikan seperti ini...woweee..memang manis mulut...cukup baik bila bersama kita...lembut lidah dari gusi ...tapi bila di belakang kita..segala buruk yang ada pada kita di hebahkan..lunyai maruah diri kita dikerjakan spesis ini...

Dalam konteks bekerja di pejabat ..sentiasa lah berhati-hati dengan spesis ini...yang begitu sukar kita kenali..ditambah dengan adanya gajet terkini seperti telefon pintar...yang begitu cepat boleh sebarkan maklumat...serta informasi...awasi lah tingkahlaku serta tatabahasa dan tuturkata...supaya diri kita tidak teraniaya oleh spesis-spesis ini yang sentiasa mencari peluang dan ruang untuk memburukkan imej dan maruah orang lain...jangan dedahkan butir-butir peribadi atau berkongsi hal-hal peribadi yang terlalu sensitif...kerana satu hari nanti kita akan ditelanjangi oleh manusia hipokrit sebegini...

Spesis hipokrit..yang suka tikam kawan dari belakang ini tiada belas ihsan atau simpati terhadap kawan kerana bagi dirinya yang penting ialah dirinya mampu melemahkan orang...dan menyebabkan orang lain tertekan...dan malu..disamping cuba menonjolkan diri sendiri sebagai orang yang baik...


Thursday, October 31, 2013

Cakap Pandai Suruh Buat Tak Tahu

Mungkin semua kita selalu menghadapi masalah ini..iaitu berhadapan dengan segolongan / individu yang lebih pakar mengkritik..tetapi bila di suruh buat...hampeeeh!! lagi teruk ada ler... pernah tak ? Situasi ini selalu nya berlaku di pejabat..tak kira pejabat kerajaan atau swasta... atau pun orang yang suka mengkritik ...sesebuah individu dalam pasukan bolasepak...tetapi diri sendiri ..belum pasti lebih baik ... 

Tidak dinafikan hari ini ramai 'pakar' analisa yang tidak bertauliah di luar sana..yang lebih hebat mengomen..mengomel..mengkritik atau pun mengutuk...tetapi bila berlaku ke atas diri sendiri...hemmmm....membatu seribu bahasa... okey...kita ambik contoh la...ramai orang mengkritik tindakan Rajagobal, Jurulatih pasukan bolasepak kebangsaan..apabila mutu pasukan semakin merudum...tapi ada tak pernah tengok orang beri cadangan kepada beliau bagaimana nak 'upgrade' mutu permainan pasukan kebangsaan? Tak ada kan ? yang ada cuma kutuk..kutuk dan kutuk! Bila menang puji melangit..bila kalah ...? Sama juga apabila pasukan Sarawak gagal layak ke separuh akhir Piala Malaysia..ada yang kutuk pemain...

Itu cerita bolasepak...kalau cerita di pejabat lagi hebat! Di pejabat pasti ada 'pakar' yang serba tahu dalam semua hal...dia lah jaguh..dialah yang terhandal dan terbaik....untuk bab mengkritik...mengomen dan mengutuk..hasil-hasil kerja orang lain!! .. tapi bila dia diberi kerja...dialah yang paling banyak alasan..yakni 1001 alasan dikemukakan...mengelak diri ... agar kelemahan dirinya tidak diketahui orang lain!! apa kelemahan nya? kelemahan nya ialah tak tahu nak buat kerja!!!... spesies macam ini banyak di pejabat kerajaan kerana mereka sukar dibuang kerja...antara tanda-tanda spesies ini ialah yang sering puji ketua..sering mengiringi ketua...kaki tambah kuah kari bila ada staf kena marah...pendek kata kaki kipas lah!... 

Ada lagi satu spesis..dia ni bukan kaki kpas..bukan juga kaki bodek..sebab dia memang sudah duduk di atas..sudah tinggi..duduk di singgahsana....jenis ini turun dari kayangan sekali sekala...tengok dan pijak bumi pun sekali sekala...hanya bila perlu baru lah pandang bumi...kalau tak...spesies ini bermain di awan-awan sahaja...bila sekali sekala tengok bumi..dia nampak sesuatu yang tak betul ketika itu...mula la dia kutuk kritik dan beri komen yang entah apa-apa...tanpa melihat segala yang baik yang telah dibuat sebelum ini...jadi dia akan rekomenkan sesuatu yang sudah lama di laksanakan..yang lama sudah di buat...tetapi kerana turun ke bumi sekali sekala..maka dia tak tahu..dan dia tak ingin ambil tahu.....sebab dia nak tunjuk yang dia cukup terer..terhebat....

Apa pun kedua-dua spesies ini sebenarya yang membawa banyak wabak penyakit dalam perkhidmatan....kalau di swasta senang sikit nak hapuskan wabak penyakit nie...tapi kalau di perkhidmatan awam...hemmm...agak sukar....diharap bila KSN buat tambah baik 81 perkhidmatan harap adalah langkah-langkah atau antidote untuk kurang atau hapuskan spesies ini dari terus membawa wabak penyakit..

Monday, October 28, 2013

Apa Cerita Bajet 2014 ?

Ya ...apa cerita Bajet 2014 selepas Perdana Menteri bentang pada 25 Oktober lalu. Kalau baca paper..memang macam-macam komen pun ada!!..ramai penganalisis ekonomi..ramai juga yang mencarut...yang mengarut ..ada yang berpuashati ..ada yang tak puashati... begitulah setiap kali selepas pembentang bajet oleh setiap Perdana Menteri...

Tersenyum lebar ialah penjawat awam...yang diberi bonus setengah bulan gaji oleh PM...itu tidak termasuk golongan penjawat awam yang pendapatan isi rumah kurang dari empat ribu sebulan...semakin lebar senyuman.... he he he... yang akan menerima BRIM tak perlu nak cerita memang sudah tersenyum luas..begitu juga dengan golongan yang akan menerima bantuan Baucar Buku 1Malaysia...pelajar-pelajar sekalah rendah hingga IPTA/IPTS!!!...memang banyak lah berita yang mengembirakan rakyat Malaysia...selepas Bajet 2014...

Yang tak puas hati..tu biasa lah..kerana PM pasti tidak mampu memberikan kepuasan hati semua golongan terutamanya pihak-pihak yang selama ini tak suka dengan dia...(tapi bila nama naik untuk terima BRIM...berlari-lari juga mereka bersalam dengan PM..he he he) ..ahli-ahli politik yang tidak suka dengan PM pastinya mengutuk Bajet 2014...itu sudah satu kemestian...kerana kalau tak beri komen negatif...apakata penyokong-penyokong mereka nanti... apa pun itu hak mereka untuk bersuara dan menyuarakan pandangan mereka...setiap individu atau kumpulan berhak menyuarakan pandangan ..maklumla kita nie kan mengamalkan sistem kerajaan yang demokrasi....bukan demo kasi!!...

Banyak golongan diberi perhatian...golongan usahawan PKS...golongan usahawan Bumiputera...macam-macam ada...cuma aku agak musykil sedikit dengan peruntukkan RM500 juta untuk membina / menaik taraf jalan Pan Borneo di Sarawak..cukupkah ? Bagaimana dengan pembinaan jalan ke Kapit ? Soalan-soalan ini mungkin tidak begitu memberi kesan pada ketika ini tapi dalam pilihanraya negeri Sarawak akan datang..soalan-soalan inilah yang pastinya akan mengubah hala tuju undi masyarakat luar bandar atau menjadi salah satu kunci utama kalah menang parti politik di kawasan luar bandar....kerana mengambil kira 50 tahun Sarawak Merdeka selepas..menubuhkan Malaysia...Kapit masih lagi 'sebuah pulau' seolah-olah seperti Pulau Bruit yang dikelilingi laut....apakah orang-orang Kapit masih mampu 'didodoikan' dengan lagu lama..atau mereka pasti akan  mengalihkan pandangan mereka kepada parti lain...walaupun tahu ianya tidak akan membawa pembangunan kepada mereka...

Apa pun..Bajet sudah dibentangkan ..dan pastinya...orang-orang yang paling untung ialah towkay-towkay..peruncit serta pekedai ..kerana mereka akan menikmat 'durian runtuh' apabila orang ramai berbelanja sakan...selepas menerima BRIM dan juga bonus separuh bulan gaji!!!...itu belum kira..kenaikan harga barang lagiiiiii!!!!

Friday, October 18, 2013

Kepercayaan Kepada Tuhan

Aku masih berteka teki ..masih ada keraguan .. semasa aku ingin meluahkan pandangan ku terhadap isu keagamaan yang dibangkitkan oleh kebanyakkan rakyat hari ini..dari rakyat biasa hingga ke orang-orang politik yang berkuasa... aku berteka teki..aku merasa ragu samada betulkah pandangan aku sebagai rakyat biasa ..yang melihat serta mengalami sendiri pengalaman hidup yang harmoni tanpa ada persengkataan..tanpa ada rasa was-was atau buruk sangka yang wujud dalam masayarakat berbilang kaum di negeriku Sarawak... aku tahu ada yang akan tersalah anggap dengan pendirian aku..sebagai anak Sarawak..anak bumiputera ...yang menganut agama Islam...sejak kelahiran ku.. pun begitu ...orang (pembaca) harus tahu bahawa di Sarawak ada keluarga yang mempunyai anutan agama yang berbeza-beza walaupun mempunyai ikatan keluarga seperti adik beradik..sepupu..sanak saudara...ibu & bapa saudara...namun mereka mampu hidup bersama...dalam suasana harmonis..tanpa melahirkan pra sangka terhadap anutan kepercayaan masing-masing...

Prinsip pertama dalam Rukun Negara , yakni Kepercayaan Kepada Tuhan mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk berpegang kepada kepercayaan keada Tuhan dan menolak ideologi yang mempecayai tidak wujudnya Tuhan, iaitu atheismeKepercayaan Kepada Tuhan menjadikan masyarakat berpegang teguh kepada nilai-nilai murni yang diajar oleh agama. Melalui ikatan keagamaan manusia akan bertindak sebagai orang yang bertanggungjawab dan sentiasa menjaga keamanan serta keharmonian negara. Perkara 3, Perlembagaan Persekutuan Malaysia pula menyatakan "Ugama Islam ialah ugama bagi Persekutuan ; tetapi ugama-ugama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Perekutuan" Perkara 11 mengenai kebebasan ugama pula menyatakan " tiap-tiap orang adalah berhak menganuti dan mengamalkan ugamanya dan tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkan ugamanya." Ini bermakna Malaysia telah mengisytiharkan Islam sebagai agama rasminya dan penduduk Malaysia yang terdiri daripada pelbagai keturunan serta kepercayaan, bebas mengamalkan kepercayaan masing-masing."

Apa yang aku paham dengan kedua-dua kenyataan ialah setiap warganegara bebas untuk mempercayai dan mengamalkan kepercayaan keagamaan masing-masing dan tiada seorang pun di Malaysia yang berhak menghalang mana-mana kaum untuk melaksanakan amalan nya dengan cara apa pun asalkan tidak dengan tujuan untuk 'mengembangkan ugamanya' ke atas pengikut ugama lain. Apa yang aku paham juga ialah apabila politik di campur adukkan dengan kepercayaan keagamaan..maka terjadilah sepertimana yang berlaku hari ini....masing-masing menunding jari kepada pihak lain...dan masing-masing berusaha menegakkan kebenaran... walau pun tahu...apa pun keputusannya..tetap TIDAK akan memberi kepuasan hati kepada mana-mana pihak yang 'KALAH'!!..

Maka siapa yang harus dipersalahkan ?? Pada pandangan aku...semua pihak bersalah!! Siapa yang untung?? Pada aku tiada siapa yang mendapat keuntungan!! Siapa pula yang rugi?? Yang RUGI ialah rakyat Malaysia kerana sudah mula wujud KETIDAKPERCAYAAN di antara satu sama lain!! Adalah si bijak pandai..mulut celupar mulut busuk menyuruh orang lain keluar dari Malaysia jika ada yang tidak dapat menerima keputusan mahkamah! Tindakan itu tidak akan menyelesaikan kemelut serta kekalutan yang ditimbulkan oleh orang-orang politik yang mempunyai KEPENTINGAN tersendiri!! ...jangan lah berselindung disebalik keagamaan untuk mencapai matlamat kendiri!!...jangan cuba menonjol diri menjadi HERO atau PEJUANG jika akhirnya bangsa dan negara menjadi galang ganti... kini perpaduan kaum seperti RETAK MENANTI BELAH dan dunia memerhatikan gelagat pemimpin politik kita..gelagat NGOs..gelagat ulama..atau ularmak yang masing-masing berjuang mempertahankan idea..pandangan serta prinsip masing-masing...dan dunia menanti ...bilakah Malaysia akan menjadi lemah..menjadi kucar kacir...yang akan membolehkan mereka masuk campur sepertimana yang sering berlaku di negara-negara Arab...dan benua Afrika....

...bibit-bibit perpecahan...pra sangka.. serta ketidak percayaan dikalangan pemimpin kerajaan sendiri membuktikan percanggahan pendapat...apatah lagi..pemimpin-pemimpin pembangkang..yang sentiasa mencari peluang kelemahan kerajaan.....

..ingat kata-kata orang dahulu kala... menang sorak kampung tergadai....belajarlah untuk hidup dengan berpegang prinsip 'Kepercayaan Kepada Tuhan' ...agar kita sentiasa mensyukuri nikmat yang Tuhan berikan kepada seluruh rakyat Malaysia.... JANGAN HIDUP berpegang prinsip..Tuhan ku lebih baik dari Tuhan mu.. kerana setiap agama tidak pernah mengajar manusia menjadi sombong, menjadi bongkak, menjadi egoist..menjadi pembenci atau menjadi manusia yang jahat dari segi akal serta budi bahasa...



Thursday, October 10, 2013

Change ? Transform ? Berubah ? Ubah?

CHANGE jika mengikut definisinya ialah the act or instance of making or becoming different manakala TRANSFORM bermaksud make a thorough or dramatic change in the form, appearance or character of ..maksud BERUBAH atau UBAH ialah bertukar menjadi sesuatu yang lain atau menjadi lain dari asal . Perkataan-perkataan ini menjadi perkataan pilihan bagi parti-parti politik tanahair untuk mengajak atau mempengaruhi pengundi memilih mereka. Betul atau tidak..dilaksana atau tidak sama-samalah kita merenung kembali apa yang ingin di UBAH..atau CHANGE yang ingin mereka laksanakan atau TRANSFORM.

Apabila parti DAP dan sekutunya mengemukakan slogan UBAH sebagai war-cry mereka, ramai pengundi muda dan belia terpesona dengan janji-janji yang terkandung dalam slogan tersebut malah war-cry mereka dapat mempengaruhi ramai pengundi muda mengundi mereka terutamanya di kawasan bandar dan sub-bandar. Tapi apa yang mereka nak UBAH? Mereka ingin mengubah sistem pentadbiran yang sedia ada yang dianggap draconian, tidak adil dan tidak bebas! Betul ka? Tapi ..cuba kita renungkan semula..adakah DAP akan mengUBAH prinsip parti mereka untuk accomodate perUBAHan dalam masyarakat majmuk? Adakah PAS akan mengUBAH dasar dan mengorbankan pegangang mereka sekiranya mendapat KUASA? Atau adakah PKR sanggup mengUBAH sikap kepimpinan mereka jika mereka berkongsi KUASA? ..Renung-renungkanlah....

Bagaimana proses TRANSFORMasi yang di bawa oleh Perdana Menteri? TRANSFORMasi dari segi perkhidmatan awam....apa yang diTRANSFORMkan ? Hanya skop tugas perkhidmatan awam berTRANSFORMasi sedangkan yang bertugas..yakni penjawat awam masih lagi dengan attitude dan approach yang sama..jadi TRANSFORMers adalah....tak caya? Pemimpin-pemimpin yang mengajak rakyat untuk berTRANSFORMasi memang bersemangat...tetapi adakah mereka sendiri berTRANFORMasi ? Ketua-ketua jabatan yang menyeru kakitangan untuk berUBAH atau CHANGE..adakah mereka sudah mengUBAH diri mereka? Amalan bermesyuarat masih lagi sehari suntuk..berjam-jam lamamya..berjela-jelas ucapan aluanya..tapi keputusan mesyuarat entah ke mana..sedangkan dalam proses TRANSFORMasi..mesyuarat tidak perlu panjang...yakni..boleh diadakan dalam masa 45 minit hingga 1 jam sahaja..kerana yang penting ialah keputusan mesyuarat itu...kerna proses perUBAHan atau TRANSFORMasi perlu bermula daripada attitude, iaitu sikap yang memberi kepentingan kepada OUTCOME mesyuarat bukan OUTPUT semata-mata..

Pemimpin di peringkat organisasi yang gemar menggunakan perkataan CHANGE perlu mengUBAH diri sendiri dahulu..amalkan CHANGE yang diperkatakan..bukan sekadar disebut..malah perlu dihayati oleh pemimpin sebelum ianya di terap kepada kakitangan bawahan. Setakat cakap dalam mesyuarat atau perhimpunan tetapi diri sendiri tak pernah berUBAH dari segi sikap serta mentaliti...adalah sukar untuk melihat CHANGE berlaku dalam organisasi..kerana kepimpinan memerlukan teladan...bukan hanya cakap-cakap sahaja....

Konsep 1Malaysia mengajak kita untuk bertoleransi..terhadap satu sama lain..tetapi kebelakangan ini...adakah kita mengamalkan sikap toleransi ? Semakin kuat semangat perkauman ditiupkan oleh part-parti politik kedua-dua belah pihak!! Jadi apa yang kita TRANSFORMasikan? Konsep 1Malaysia mengajak kita untuk saling hormat menghormati...tetapi semakin hebat cacian serta penghinaan berlaku ke atas agama masing-masing !! Justeru apa CHANGE yang kita laungkan? 

...apa yang perlu kita CHANGE..UBAH atau TRANSFORM ialah...
   ..mengubah SIKAP (attitude) kita dan berhenti dari kegemaran menyalahkan orang lain untuk menutupi kelemahan atau kesalahan kita...contohnya...orang bumiputera jangan menyalahkan kaum Cina kerana penguasaan ekonomi..sebaliknya perlu mencari jalan untuk meningkatkan keupayaan diri agar dapat sama-sama bersaing untuk menguasai ekonomi negara...perubahan ini perlu kerana SIKAP yang suka mencari kesalahan orang lain..menunjukkan kelemahan kaum bumiputera itu sendiri yang terlalu dimanjakan dengan berbagai subsidi serta bantuan..sehingga mereka lupa untuk berdiri sendiri tanpa tongkat..

  ...perUBAHan sikap amat penting kerana ianya mencerminkan budaya bangsa sesebuah kaum...dan seandainya bangsa MALAYSIA nak menjadi bangsa yang maju...maka perUBAHan sikap akan menjadi ukuran tahap kemajuan bangsa...


Monday, October 7, 2013

Bolasepak ... Oh Football..

Pertama sekali..TAHNIAH!!! pasukan Sarawak kerana berjaya melangkah ke Separuh Akhir Piala Malaysia!! ..Semoga semangat juang itu terus tinggi..hingga berjaya ke Final Piala Malaysia.. itulah harapan seluruh anak Sarawak!! Melihat kepada reaksi anak-anak Sarawak di majlis Lan Berambeh anjuran Persatuan Anak Sarawak Semenanjung..yang diadakan di Dewan Tun Razak, PWTC baru-baru ini...betapa sokongan anak Sarawak terhadap pasukan Sarawak tidak berbelah bagi walaupun jauh di rantau orang....

Apa pun...terguris hati ...anak-anak Sarawak apabila ada personaliti lawak yang mulut celupar menggelar pasukan Sarawak hanya 'Cap Ayam' apabila tewas kepada Perak dalam kempen awal Piala Malaysia...dan yang paling menyedihkan ialah apabila ada orang kuat dalam FAM menyelar Sarawak bermain 'kotor' iaitu rasuah apabila pasukan Sarawak berjaya membelasah pasukan yang sama di pusingan seterusnya!! Malah pemain dan pasukan Perak terus digantung dan disiasat gara-gara tewas teruk kepada Sarawak..alahhhhaaaaaaiiiii....

Begitulah rencah dan halangan yang terpaksa di tempohi oleh pasukan Sarawak...yang dikatakan tiada kualiti sebagai Juara Liga Premier...kerana ada yang menganggap Liga Permier sebagai 'second class' berbanding Liga Super....agaknya orang-orang yang mempertikaikan kebolehan serta keupayaan pasukan Sarawak merasa cemburu melihat kebangkitannya ..terutama pasukan-pasukan yang glamour dan ternama.... mungkin juga orang-orang yang mengkritik tidak melihat bagaimana pasukan Manchester City yang kaya raya dan penuh pemain bintang tewas kepada pasukan yang baru naik ke EPL..iaitu Cardiff City..dan pasukan hebat seperti Liverpool, Manchester United, Chelsea juga pernah tewas kepada pasukan Divisen Dua dan lebih rendah ..dalam pertandingan Piala FA serta League Cup.

Maka jangan la cepat menuduh pasukan bolasepak jika mereka tewas walaupun pemian mereka penuh bintang-bintang yang berkerlipan kerana dalam bolasepak..apapun boleh berlaku. Malah Harimau Malaya pernah tewas kepada pasukan bolasepak amatur di Australia!!. Orang-orang FAM harus bersikap terbuka dan lebih teliti sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan kerana tersilap cakap boleh menjejaskan kredibiliti pasukan yang dituduh....FAM perlu selaras dalam hal-hal yang berkaitan dengan integriti...iaitu melantik hanya seorang jurucakap..dan bukan sesuka hati setiap orang boleh bercakap...kalau FAM boleh ambil tindakan terhadap pengurus pasukan atau jurulatih yang melanggar etika..kenapa FAM tak ambil tindakan terhadap pegawai FAM yang mengeluarkan kenyataan yang langsung tidak dibincangkan dalam mesyuarat FAM??....dan kredibiliti pegawai-pegawai FAM juga boleh diragui jika suka sangat 'lepas' cakap......minta maaf pun tidak...nasib baik la FA Sarawak tak ambik tindakan saman....

Apa pun...all the best ...semoga berjaya melangkah ke pentas akhir...

Wednesday, September 25, 2013

Kawan Makan Kawan ?

Kawan Makan Kawan? Lama aku tak dengar istilah itu digunakan...kalau dalam bahasa Inggeris..backstabber ! .. adakah istilah Kawan Makan Kawan ini macam ikan makan ikan ? Ye la..macam ikan paus makan ikan lebih kecil..atau macam ikan haruan makan anak ikan.... tentunya tidak kerana istilah ini selalunya dikaitkan dengan perbuatan khianat seorang kawan terhadap kawan lain..terutamanya kawan rapat...yang boleh dikatakan tido sebantal, makan sepinggan.... Kenapa berlaku khianat terhadap kawan sendiri ? Banyak perkara boleh memuat seseorang kawan yang rapat..macam adik beradik boleh khianat kawan sendiri...

Salah satu faktor utama ialah perasaan cemburu..irihati. Kalau berkaitan cinta dan perasaan..biasanya berebut kekasih..buah hati kawan. Kalau dikalangan wanita..biasa berebut teman lelaki kawan yang handsome..kacak bergaya dan kaya...malah sanggup memfitnah kawan sendiri semata-mata nak dapatkan cinta teman lelaki kawan sendiri..begitu juga dikalangan kaum lelaki yang berebut wanita yang cantik..bergaya...dan hemmm...berduit.. Lelaki lagi dahsyat perangainya bila berebut wanita...sanggup menipu kawan sendiri...malah lebih teruk....ada yang sanggup m#******# teman wanita kawan sendiri.....

Andainya berkaitan dengan kerja...seorang kawan rapat boleh khianat kawan sendiri kerana berebut jawatan yang lebih baik...sanggup sebar fitnah agar kawan tidak mendapat jawatan yang lebih baik...atau burukkan nama kawan dihadapan pihak pengurusan tertinggi...sindrom kawan makan kawan ini banyak berlaku di pejabat kerajaan...terutamanya yang kuat mengipas..kuat membodek bos..untuk memperoleh jawatan yang lebih baik dalam organisasi..walaupun lebih banyak goyang kaki daripada melakukan kerja..atau pun tak reti nak buat kerja sendiri..asyik-asyik arahkan orang lain...atau dengan kata lain..pegawai sila..

Kadangkala kawan seperti ini boleh buat muka selamba...walhal setiap hari mengutuk dan memburukkan kawan dihadapan ketua jabatan atau pihak pengurusan...kerana takut kawan dinaikkan pangkat atau diberi kepercayaan oleh pihak pengurusan disebabkan ketekunan, kepandaian melaksanakan kerja...bak kata orang takut pekungnya terdedah..maka lebih baik dia buka aib orang sebelum kelemahan sendiri terdedah...takut dengan bayangan sendiri. Sindrom atau penyakit ini tidak mengira jantina...lelaki dan wanita..sama sahaja.. sebab itu....Awas!!..

Orang yang amalkan sindrom Kawan Makan Kawan ini...biasanya...mempunyai banyak kelemahan...pandai bercakap kurang bekerja...suka merendahkan keupayaan orang lain..merasakan dirinya seorang sahaja yang terbaik..pandai.....tapi bila diberi tugasan ..hampeeeeh!!..sering sangsi terhadap tindak tanduk orang lain....berperasangka negatif terhadap orang lain.... sentiasa ambil kesempatan ke atas orang lain... mudah percaya khabar-khabar angin.....membuat keputusan tanpa usul periksa... dan paling teruk...mempunyai penyakit hati yang sukar diubati...iaitu Dengki!


Friday, September 20, 2013

Oh Melayu ..Oh Bumiputera..Apa lagi ?

..Kali ini mungkin orang Melayu atau bumiputera marah dengan aku...sebab sebenarnya aku nak tanya 'APA LAGI BUMIPUTERA ATAU MELAYU MAHU?' ceeeh..macam nak lawan tulisan orang Utusan yang pernah tanya 'APA LAGI CINA MAU?' 

Kat sini aku bukan tulis kerana politik atau pun yang berkaitan dengan perkauman..cuma aku nak mengajak orang Melayu, orang bumiputera..macam aku ini untuk kita sama-sama berpikir, mentelaah, merenung serta menilai kembali apa sebenarnya yang kita mahu..dan apa yang sebenarnya kita masih lagi tidak berpuashati...

Apa yang aku tulis hanyalah sesuatu yang harus orang Melayu ..orang bumiputera perlu tanya kepada diri sendiri dan tidak asyik menyalahkan orang lain atau kaum lain di atas segala kegagalan, segala kekurangan dan segala kelemahan serta kekurangan yang berlaku kepada orang Melayu maupun orang bumiputera... aku sendiri anak bumiputera...dan pastinya aku sendiri merasakan kita sering meminta-minta...sering menagih simpati...sering mengharapkan kerajaan untuk menyuapkan kita...sampaikan kita memberi tekanan kepada kerajaan serta pemimpin agar memberikan sesuatu di atas pilihan kita mengekalkan mereka memegang tampuk kerajaan (seolah-olah mengugut)..senario inilah yang berlaku hari ini...dan akan berlaku lagi dari generasi ke generasi jika orang Melayu ..orang Bumiputera ..tidak meng-upgrade (bahasa aku pinjam) sikap, perlakuan serta pemikiran mereka..

Aku sering dengar (dalam perbincangan atau seminar) ..aku sering baca...setiap kali orang Melayu orang Bumiputera menyalahkan kaum lain kerana gagal atau tidak mampu menguasai ekonomi..apabila tidak mampu mendapat tender kontrak..dan tidak mampu bersaing secara akademik.. Perbincangan ini sudah melaampaui 50 tahun Malaysia ini wujud..tetapi masih belum mampu diatasi..walaupun polisi demi polisi..dasar demi dasar di gariskan..untuk kepentingan Melayu dan Bumiputera...terbaru YAB Perdana Menteri menggariskan dasar baru..mempekasakan ekonomi bumiputera...kenapa? ..sedangkan dalam Wawasan 2020 mengatakan pengagihan kekayaan negara secara adl dan saksama di mana wujud perkongsian sepenuhnya bagi setiap rakyat dalam perkembangan ekonomi. Masyarakat sedemikian tidak akan wujud jika masih ada pengenalan kaum berdasarkan fungsi ekonomi, dan kesemua kemunduran ekonomi berdasarkan kaum fikirkanlah...dalam hal ini aku tidak menyebelahi sesiapa..samada pihak kerajaan, NGO maupun pihak pakatan rakyat...kerana masing-masing mempunyai agenda tersendiri...

Aku bukan orang politik..bukan ahli NGO..sekadar seorang bumiputera yang ingin melihat kemajuan danmewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi yang bersaing, dinamik, giat dan kental ..namun kita mula gelabah, fobia dan risau tentang persaingan malah dikalangan masyarakat Malaysia kita sendiri. Bagaimana orang Melayu dan Bumiputera nak mencapai Wawasan 2020 sedangkan Melayu dan Bumiputera sendiri masih belum yakin untuk bersaing secara terbuka dengan bangsa lain? 
pembangunan berlaku kepada orang bumiputera itu seiring dengan kaum lain yang hidup dimuka bumi Malaysia ini...tapi merasakan kita orang bumiputera terlalu dimanjakan kebelakangan ini...kerana kalau melihat kepada cabaran kesembilan pula ia mengatakan

Pihak kerajaan sebenar telah memberikan pelbagai galakan dan insentif....hanya untuk memastikan mengangkat martabat serta taraf entrepreneurs Melayu dan Bumiputera..platform banyak disediakan oleh pelbagai agensi kerajaan...tetapi berapa ramai dikalangan Melayu dan Bumiputera akan terus kedepan? Kalau ada lesen..di Alibabakan..ada kontrak di subcon...ada bisnes kawan yang baru nak naik..dicantas...ada peluang ...dibolot oleh satu kumpulan sahaja...tidak diagihkan sama rata...bila nak buka bisnes..pinjam juta-juta..tapi beli kereta mewah dulu, buat pejabat cantik-cantik dulu..tinggal la peruntukkan yang ciput sahaja untuk dijadikan modal...bila tak berjaya..salahkan kerajaan..salahkan persaingan..salahkan tiada peluang....

Rujuk:Malaysian Economic Policies (1970-2013)
http://english.astroawani.com/news/show/malaysian-economic-policies-1970-2013-22454?cp inilah usaha kerajaan sejak dari dahulu lagi untuk mempastikan Melayu dan Bumiputera di negara kita terus berkembang dan membangun....tetapi sampai bilakah kita akan terus menagih simpati kerajaan ?

Rujuk :Bumiputera Economic Statistics
http://english.astroawani.com/news/show/bumiputera-economic-statistics-22456?cp adakah kita akan terus menerus menyalahkan kaum lain di atas kegagalan serta kelemahan kaum kita sendiri atau pun kita bangkit dan mentransformasikan pandangan kita, sikap kita, mentaliti kita..supaya Melayu dan Bumiputera tidak dilihat berdaya maju, dinamik, mampu bersaing bukan hanya dipentas tempatan malah diperingkat global.....jangan kita penuh dengan retorik..slogan Malaysia Boleh..Melayu Boleh..tetapi perlu disokong dengan tindakan ....

..bukan aku ingin menyanggah pendapat bijak pandai..tetapi sekadar satu pandangan yang ingin mengajak orang Bumiputera dan Melayu sama-sama berpikir dan merenung..inikah yang kita mahu akan terus berlaku kepada generasi akan datang atau........

.....lets work towards 1Malaysia..and share its prosperity..unity and harmony..and keep our Malaysia peaceful ...for the betterment of our next generation...

Selamat Hari Malaysia ke 50 tahun..


Wednesday, September 18, 2013

Oh Malaysiaku...Apa Nak jadi dengan sukan di Malaysia ?


 
Kesian tengok usaha Nicole Ann David..Ratu Squash negara yang berjuang untuk meletakkan sukan squash ke Olimpik ditolak oleh Jawatankuasa Olimpik Dunia. Maknanya peluang untuk Malaysia melihat anak Malaysia menang pingat emas di Olimpik masih lagi samar-samar.. hemmm..kalaulah Juara Dunia dan pemain No.1 Dunia dalam sukan Squash adalah orang Eropah ke..Amerika Syarikat ka..berkemungkinan besar sukan squash akan diterima ke Olimpik..tapi disebabkan Juara Dunia dan Pemain No.1 Dunia sukan squash adalah anak Malaysia.....begitulah adat dunia..yang berkuasa menentukan...yang mana boleh dan yang mana tidak boleh....

Berbalik kepada sukan di Malaysia...selain Badminton dan Squash..sukan-sukan lain nampaknya semakin hilang taring..walaupun baru-baru ini Harimau Muda menang Piala Pestabola Merdeka.....tapi...Badminton dan Squash juga akan hilang 'sengatnya' bila Dato Lee Chong Wei dan Dato Nicole Ann David bersara dari dunia sukan...maka apa perancangan kedua-dua sukan setakat ini? Setakat ini tiga sukan yang paling teruk merudum dari segi statusnya ialah.. Bolasepak , Hoki dan terkini Sepak Takraw!!! Nak cakap pasal bolasepak...malas dah...banyak komen banyak kritikan..tapi mutu bolasepak kita di tahap itu juga...ranking kita di peringkat dunia di tangga yang ke 161..hingga tak melayakkan anak Malaysia yang berbakat untuk bermain di liga utama dunia....sebab sekurang-kurangnya ranking kita di tahap ke-70 barulah pemain-pemain kita diterima..apapun..bak kata bekas Setiausaha Agung FAM dan Jurulatih Kebangsaan... 'ranking tidak penting...he he he..so nak cakap apa lagi?

Pasukan Hoki Malaysia..memang ada potensi..tapi sekejap ok..sekejap tak ok...prestasi turun naik ...itu aku yang dulu bukan yang sekarang'....dolo-dolo Pakistan pun tumbang..sekarang..Jepun dapat belasah ...he he he... samalah cerita tentang sukan Sepak Takraw kita...kalau dolo-dolo..sebut saja nama Malaysia...pasukan Thailand boleh terketar-ketar lutut...tapi sekarang...sebut nama Malaysia...pasukan Vietnam, Myanmar..malah Korea Selatan pun boleh gelak terguling-guling...dah jadi ulam-ulaman...tak tahu la pulak..mungkin Filipina pun boleh belasah Malaysia nanti...kan? Entah benar entahkah tidak...ada yang mengatakan...kerajaan perlu berbelanja berbillion untuk majukan sukan ke tahap dunia...'ada duit semua boleh jadi'..kata seseorang memberi pendapat untuk bangunkan sukan Sepak Takraw..kerana menurutnya..Korea Selatan berbelanja besar untuk bangun dan majukan sukan mereka..termasukla Sepak Takraw....
belum lagi kemelut dalaman hingga Jurulatih pun ugut nak letak jawatan...dulu Malaysia disegani..sekarang Malaysia dibuli...he he he ingat pulak aku lagu Tegar..

Badminton..habis berjuta-juta RM...tapi yang menjadi hanya Dato Lee Chong Wei...jurulatih dah silih berganti...sekarang...Presiden dan jawatankuasa pun dah bertukar...Bolasepak? hemmmm..entah bila nak bertukar tak tahulah..walaupun banyak spekulasi...Sepak Takraw...wallahualam...

Teruk juga YB Menteri Belia dan Sukan nak buat rombakan...mesti ada visi dan misi baru supaya sukan di negara kita berada di tahap yang boleh dibanggakan...walaupun tak mampu melahirkan pemain sehebat David Beckham..sekurang-kurangnya pasukan negara di geruni di rantau Asia...bukan menjadi budak belasahan... walau tak mampu melahirkan atlet selaju Usain Bolt..sekurang-kurangnya boleh bersaing dipentas dunia...bukan setakat SEA Games sahaja...carilah lagi bakat-bakat seperti Lee Chong Wei, Nicole David.....jangan hanya tertumpu di kawasan bandar semata-mata..kerana banyak lagi permata yang bersinar di luar bandar yang hanya menunggu untuk digilap sepertimana Pandelela Rinong...

..Oh Malaysiaku Berdaulat..Tanah Tumpahnya Darahku.. SELAMAT HARI MALAYSIA...

Thursday, September 12, 2013

Orang Malaysia dan Drama TV

Wow!! seksinya artis Melayu baru kan? Nak lawan artis Bollywood dan Hollywood kot!! Ya dunia hiburan tanah air semakin rancak dengan kemunculan artis-artis baru yang hensem, lawa, cantik dan seksi meksi!!..meriah nya dunia hiburan Malaysia. Tapi aku bukan nak cerita pasal artis retis nie..(lagi pun aku bukan nak bergossip pasal artis)..lantakla apa mereka nak buat...

Aku nak tulis pasal industri drama Melayu yang semakin berkembang di TV kita...sebab saluran dah banyak kan!!..kit ada TV1, TV2, TV3, TV7, TV8, TV9..belum lagi slot-slot di Astro...memang untung la penulis skrip dan juga penerbit-penerbit drama...lagi untung pelakon-pelakon yang murah rezeki..dapat tawaran berbagai drama....

Tapi..kalau kita tengok drama-drama Melayu kebelakangan nie..terutamanya di TV3...temanya tak ari dari cinta..berebut suami orang..berebut tunang orang...lagi bestnya...yang perempuan semuanya tergedik-gedik tak sabar nak jadi isteri ...nampak sangat macam begitu kemaruk nak berkahwin...especially kalau dia anak orang kaya....hidup mewah..pakai pakaian cantik bergaya dengan kereta mewah...

..bila sakit...cerita Melayu suka la tonjol orang kaya sakit jantung...orang miskin sakit kanser....macam la penyakit jantung tu seperti hakmilik orang kaya...dan penyakit kanser itu hak milik orang miskin yang tak ada duit untuk dapatkan perubatan... trend yang terbaik dalam drama Melayu selalunya....ada watak jahat..memang jahat sangat-sangat..di akhir episod..kalau dia tak mati dilanggar kenderaan...dia akan jadi gila..dia akan lumpuh....perasaan tak..beberapa drama yang ada elemen ini??...

Drama Melayu masih terikut-ikut jalan cerita Hindustan...yang suka berebut hak orang lain...atau telenovela dari Filipina dan juga Latin. Kalau cerita Indonesia tu biasa laa... apakah penulis-penulis skrip di Malaysia sudah kekeringan idea atau hanya begitu jalan cerita yang diterima masyarakat..yang boleh laku di skrin TV kita? ..bukan nak kutuk laa..tapi 'come on laa'.... entah laa...sebab apa yang aku nampak kebelakangan ini begitulah trend drama-drama Melayu di skrin TV...walaupun aku tak tengok secara menyeluruh...

...di Malaysia ada trend tertentu..kalau filem-filem hantu atau seram mendapat rating yang baik..maka drama-drama Melayu kebanyakkan nya akan beralih arah ke drama-drama seram..hantu ..termasuk laa..komedi seram.... trend berubah mengikut peredaran masa...kadang-kadang drama-drama remaja budak IPTA menjadi tema cerita...seolah-olah menonjolkan budaya bebas dikalangan pelajar IPTA..termasuklah berkahwin sewaktu masih belajar..... 

...orang Malaysia memang suka cerita cintan cintun...malah sanggup tunggu depan TV ...kalau dah minat sangat dengan drama tersebut...lepas tu cerita sana sini tentang drama tersebut..siap dengan analisa masing-masing..padahal itu hanya hiburan jer...ambik contoh drama Nur Kasih dan juga Setia Hujung Nyawa...malah ada yang letak status di facebook..he he he..hebatnya pengaruh drama kan? tapi...bila ada rancangan Tilawah Al-Quran ..tak kira peringkat kebangsaan atau peringkat antarabangsa..tak ada pulak orang Malaysia..kecoh berebut-rebut nak balik awal kerja..semata-mata nak menonton ...atau letak status di facebook..he he he.....atau berebut-rebut di depan TV nak tengok siaran Forum Perdana...... lepas tu bercerita semula apa yang diperkatakan oleh ostad dan ostajah yang menjadi panel....

Bukan nak salahkan sesiapa..sebab begitulah norma kehidupan orang Malaysia..yang dikatakan maju, merdeka dan bebas...kita disogok dengan berbagai bentuk hiburan di TV...... jika asyik cerita cinta cintan cintun yang ditayangkan ...maka begitulah keadaan generasi Y atau Z di masa akan datang yang telah kita dedahkan dengan pelbagai khayalan dan mitos tentang kecintaan... khayal dalam dunia sendiri... jangan salahkan penulis atau penerbit kerana mereka mencari rezeki...tetapi apa yang dilakukan oleh pemilik atau orang yang mengawal kandungan televisyen? adakah mereka peka atau mereka sendiri pun tak tahu apa yang mereka buat...he he he...

Tak boleh caka lebih nanti orang kata aku nie anti establishment la pulak..he he he..

Selamat Menyambut Hari Malaysia ke 50!

Tuesday, September 10, 2013

Hebat Orang Malaysia!

Hebat-hebat orang Malaysia! Kalau ada orang mengatakan orang Malaysia..memang sah orang itu berbohong! ...banyak perkara orang Malaysia hebat!!... kalau di jalan raya atau lebuh raya..pemandu Malaysia rasanya lebih hebat daripada Sebastian Vettel..pelumba F1 dari pasukan Red Bull!! Pasti Sebastian Vettel menangis melihat kehebatan pemandu Malaysia ..mencilok di antara kereta yang sesak dengan kelajuan 100km sejam!!..keluar dan memasuki lorong kiri dan kanan!...lagi satu...di Malaysia kebanyakkan kereta tak dilengkapi lampu 'signal' kerana seringkali pemandu-pemandu hebat ini tidak memberi 'signal' bila mereka nak membelok..atau keluar masuk lorong!...biasa la kan...macam perlumbaan Formula One juga..he he he...cuma dia orang nie...tak mahu mati sorang..dia nak bawa orang lain mati bersama mereka!.
Satu lagi kehebatan orang Malaysia..ialah hebat mencari ubat kuat untuk hebatkan nafsu mereka!! Tak pecaya kan? Tengok laa iklan-iklan di tepi jalan...dan yang paling mudah..iklan-iklan ubat kuat seks di laman media sosial facebook!!..Nak Catauba..nak Vimax? ..pasti ada di facebook anda....banyak lagi ..macam-macam ada.. semuanya nak hebatkan aksi di ranjang... bukan itu saja..banyak lagi ubat-ubatan yang berkaitan seks untuk wanita...pun ada..bagaimana nak menjadikan yang longgar sempit semula macam anak dara...walaupun anak dah berdozen... itulah aku katakan hebatnya orang Malaysia!!...kerana sudah tidak ada rasa malu...walaupun bercerita tentang kemaluan mereka he he he......

Ada lagi kehebatan orang Malaysia...iaitu berpolitik sepanjang masa!! Sebelum..semasa...dan selepas pilihan raya pun orang Malaysia masih berpolitik!!..tak henti-henti dengan pelbagai tuduhan..fitnah..memaki dan mencari kesalahan antara satu dengan lain! ..bacalah di dalam akhbar utama..dan juga siaran televisyen....setiap hari pasti ada! Mungkin inilah yang dkatakan.... life time politician  he he he... ak habis lagi cerita salah laku semasa pilihan raya..kes-kes mahkamah...dan juga rayuan...

Hebatnya orang Malaysia nie...ialah begitu penyibuk tentang negara orang lain...sedangkan di negara sendiri pun orang-rang Islam masih tak bersatu!! Sibuk nak menjadi pendamai kemelut di Selatan Thailand..Palestin..tapi di Malaysia..orang Islam terbahagi kepada 3 puak..iaitu UMNO, PKR dan PAS!!..seelok eloknya satukan dulu tiga puak ini..maka baru nampak lagi HEBAT apabila bercakap nak menyatukan Hamas dengan Fatah di Palestin!...

Sebenarnya banyak lagi keHEBATan orang Malaysia ..aku nak cakapkan...tapi...biarla you all fikirkan sendiri....

Selamat Hari Malaysia ke 50







Monday, September 2, 2013

Selamat Menyambut Hari Malaysia ke 50 Tahun ..


                                                            ..... Rupanya sudah 50 tahun Malaysia wujud ..sejak 16 September 1963 lalu...memang tak terasa bahawa penggabungan empat wilayah   ..iaitu Persekutuan Tanah Melayu atau Malaya yang merdeka pada 31 Ogos 1957, Singapura, Sabah dan juga Sarawak yang merdeka pada 22 Julai 1963. Pun begitu terasa sedih kerana masih ramai lagi yang tidak tahu ...atau tidak mahu tahu... atau tidak ingin tahu... atau sengaja tidak mahu tahu tentang kewujudan Malaysia merupakan hasil gabungan empat wilayah..dan bukanya merdeka sebagai sebuah negara Malaysia...

Terasa juga sedih dan agak kalut memikirkan...bagaimana sebuah negara yang bebas dan demokratik seperti Malaysia yang sudah berusia 50 tahun masih lagi dibebani dengan polemik-polemik seperti bahasa kebangsaan, isu sistem pendidikan, isu kepercayaan & agama, isu bangsa serta pembangunan.. sudah 50 tahun usia Malaysia..aku masih tertanya samada kita sedang menggunakan Bahasa Melayu ka atau Bahasa Malaysia ?  Di zaman aku sekolah..dalam sijil aku tercatit Bahasa Malaysia...tetapi selepas itu ada pula mengatakan bukan Bahasa Malaysia..tetapi Bahasa Melayu!!  Bahasa Melayu kah yang menggunakan perkataan-perkataan seperti provokasi (provocation), induksi (induction), komunikasi (communication), misi (mission), visi (vision) ..bla bla bla....nasib baik la...confirmation tak jadi konfirmasi..nation tak jadi nasi... 

Wooiiiii!! kita dah 50 tahun bersama..kenapa masih ada lagi soksek soksek pasal kepercayaan dan agama!! Cukup cukuplah menjadikan agama sebagai modal politik!!. Negara kita akan terpecah terbelah..kalau masih lagi kita dibelenggu dengan polemik kepercayaan dan keagamaan!! Sampai bila kita nak bercakaran mengenai agama! andai rakyat kita masih terbahagi kepada pendapat..keagamaan..kita tidak akan mampu bersatu sebagai sebuah bangsa yang berdaulat & merdeka sampai bila-bila kerana generasi muda hari ini akan terpengaruh dengan apa yang mereka lihat dan dengar...iaitu kebencian!!! Tidak ada satu agama dan kepercayaan di bumi ini yang mengajar pengikutnya menjadi pengganas, atau melakukan kejahatan serta kebencian...yang menjadikan manusia itu ganas, jahat ialah pemimpin yang mempunyai pemikiran yang sempit...yang mengajak orang lain untuk membenci agama orang lain...sedangkan setiap agama mengajar agar saling sayang menyayangi..saling memahami dan bersatu....

50 tahun sudah bersama tapi masih ada perasaan curiga dikalangan rakyat Malaysia yang berbagai etntik!! Kita masih mempersoalkan hak-hak masing-masing..walhal sudah termaktub dalam Perlembagaan...kita masih mempertikaikan siapa penduduk asal dan siapa pendatang..sedangkan sejarah itu sendiri sudah mengajar kita..siapa diri kita dan dari mana asal usul kita..dan bilamana nenek moyang kita mula bertapak di bumi Malaysia ini!!...perjanjian Jus Soli ..membuktikan semua warganegara Malaysia mempunyai hak masing-masing!!!... yang buat hal tu mungkin tak sedar diri...atau memang sengaja nak menimbulkan masalah dan ketegangan diantara kaum...sudah-sudahlah mengungkit peristiwa 13 Mei tu...yang berlalu tu biar menjadi kenangan serta pengajaran...agar generasi baru dapat meneruskan kehidupan yang tidak dikaitkan dengan perkara-perkara negatif...

Sudah 50 tahun maaaa..tapi kita masih sorong tarik tentang sistem pendidikan kita! Macamana nie??..kesian dekat budak-budak sekolah dan juga guru-guru yang mengajar. Buat lah satu ketetapan yang muktamad supaya tidak lagi membazir wang ringgit untuk mencetak buku kurikulum sekolah...serta menjimat masa dan tenaga untuk mengajar balik tenaga pengajar yang mengajar anak-anak kita! Cukuplah mempolitikkan isu pendidikan kerana mangsa nya bukan ahli politik, NGO atau orang-orang yang berkepentingan...mangsanya ialah anak-anak sekolah!!!....kalau nak guna Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar...teruskan sahaja...kerana Bahasa Malaysia / Melayu tetap akan menjadi bahasa percakapan harian masyarakat...tidak akan hilang ...kalau nak Bahasa Malaysia / Melayu sebagai bahasa pengantar....perlu lah anak-anak diberi pendedahan yang maksimum kepada Bahasa Inggeris supaya mereka juga mampu menguasai sebagai bahasa kedua....

Jangan salahkan orang lain ..bila orang Melayu atau Bumiputera masih gagal menguasai ekonomi!!! jangan salahkan Cina...sebaliknya salah orang Melayu atau Bumiputera itu sendiri yang lebih suka mendapat kesenangan hanya dengan goyang kaki!!! Ada lesen..di alibabakan kepada orang lain...kalau dapat kontrak..di subcontract      dengan orang lain....nak cepat dapat duit...kita guna orang tengah...walaupun harga lebih rendah...asyik-asyik bergantung kepada kuasa politik untuk menjayakan sesuatu bisnes...kalau tak dibantu..merungut marah kata kerajaan lupa..kerajaan gagal tunai janji kepada Melayu dan Bumiputera!!!... sudah 50 tahun...tapi itulah hakikatnya.....sebab itulah hanya seorang anak Melayu yang tersenarai dalam 10 bilionair di Malaysia....yang sembilan lagi semuanya bukan Melayu!!...peluang Melayu untuk berniaga sentiasa disediakan oleh kerajaan...tetapi.... pikir-pikirkan lah....cakap banyak nanti orang kata aku hentam Melayu / Bumiputera laa pulak kan....      

 Aku bukan nak kutuk atau hentam orang Melayu / Bumiputera..atau pemimpin-pemimpin politik di Malaysia ini..aku hanya nak tengok sejauhmana pemimpin politik yang cakap berdentum dentam di pentas politik berusaha menyatupadukan kembali masyarakat ...demi negara Malaysa! Ketepikanlah fahaman politik yang berbeza...asalkan rakyat tidak terbahagi kepada kelompok-kelompok kecil yang akhirnya menjadi barah yang sukar diubati......kembalikan semangat kenegaraan yang jitu dan jati dalam sanubari generasi baru..agar mereka dapat membawa negara ke destinasi yang kita impikan.....bukan mudah mendapat kebebasan...tanyalah perasaan orang-orang Palestin...yang sudah berkurun berabad lamanya..masih didominasi oleh rejim Israel....tanyalah orang Syria dan Mesir yang saban hari dibelenggu ketakutan...dan sentiasa menunggu bila ajal mereka datang....

Sudah 50 tahun...kita sedang berada di ambang kesenangan..kemewahan hidup...tiada wabak penyakit dan yang mengancam nyawa...tiada bencana alam yang memusnahkan harta benda....maka...bersyukurlah...dan nikmatilah keindahan kehidupan sebagai anak Malaysia...walau apa pun fahaman politik, kepercayaan dan etnik....

SELAMAT HARI MALAYSIA KE 50 TAHUN..semoga Malaysia terus aman maklmur selamanya....                                                      

Wednesday, August 28, 2013

Kenapa Aku Tidak Patriotik?

Apa kayu ukur (benchmarking) menentukan seseorang itu patriotik atau tidak terhadap negara nya? Adakah seseorang itu dianggap tidak patriotik semata-mata kerana tidak mengibarkan Jalur Gemilang di rumah atau di kenderaan nya? Adakah seseorang itu dianggap tidak patriotik terhadap negaranya semata-mata kerana tidak meletak gambar Jalur Gemilang dalam profil facebooknya ? Adakah seseorang itu dianggap tidak patriotik kerana sering mengkritik dasar negaranya? 

Patriotik atau patriotisme menurut Wikipedia didefinisikan sebagai sikap-sikap positif dan menolong terhadap 'tanah air'  oleh individu-individu dan kumpulan-kumpulan. 'Tanah air' (atau 'ibu pertiwi') itu mungkin suatu bandar atau rantau, namun patriotisme ini bermaksud bangsa dan/atau negara. Patriotisme meliputi sikap-sikap seperti: bangga akan pencapaian dan budaya bangsa, kehendak memelihara ciri-ciri bangsa dan dasar budayanya, dan identifikasi dengan ahli-ahli lain dalam bangsa. 

Soong Phui Jee dalam tulisannya 'There are other ways to show patriotism' mengkritik tindakan kerajaan yang bercadang untuk memperkenalkan undang-undang bagi memastikan rakyat Malaysia mengibarkan Jalur Gemilang pada setiap sambutan Bulan Kemerdekaan. Ada kebenaran apa yang diperkatakan oleh Soong kerana pada pandangan aku (secara peribadi) sejauh mana undang-undang tersebut boleh 'mengerentikan' seluruh rakyat Malaysia akan mengibarkan Jalur Gemilang semasa sambutan bulan kemerdekaan. Aku ambik contoh undang-undang melarang rakyat membuang sampah merata-rata..malah sesiapa yang didapati membuang sampah sembarangan akan didenda RM500.00 - RM5000.00 namun sampah di Malaysia masih bersepah dan kerajaan terpaksa mengupah orang-orang luar seperti Bangla, Indonesia dan Myanmar untuk menjadi tukang sapu membersihkan sampah yang dibuang merata-rata oleh rakyat Malayia.

Malaysia banyak undang-undang yang mencegah rakyat melakukan pelbagai kesalahan..namun setiap satu undang-undang tersebut sentiasa dicabar sehingga kerajaan terpaksa menambah anggota penguatkuasa untuk memantau serta mengambil tindakan terhadap pesalah..dan adakah kerajaan terpaksa menyediakan penguatkuasa lagi untuk memantau dan mengambil tindakan terhadap mana-mana individu atau pemilik kenderaan dan premis yang tidak mengibarkan Jalur Gemilang di seluruh negara? 

Pepatah pepatih orang dulo'- dulo' ada kebenaranya iaitu 'melentur buluh biar dari rebungnnya' dan aku amat bersetuju dengan apa yang perkatakan oleh Dato Seri Utama Dr.Rais Yatim yakni membentuk semangat patriotisme dan cintakan negara harus bermula daripada sekolah tadika sehinggalah mereka berada di institusi pengajian tinggi. Penerapan semangat cintakan negara, cintakan Jalur Gemilang...perlu berterusan dan harus diberi perhatian oleh Kementerian Pendidikan Malaysia serta ibu bapa. Mengejar kecemerlangan akademik semata-mata akan menjadikan anak-anak terlalu mudah diresapi oleh sikap mementingkan diri sendiri...mudah terpengaruh dengan pelbagai maklumat yang begitu senang diperolehi dizaman dunia tanpa sempadan ini... maka 'bukan salah ibu mengandung' jika ada generasi Y begitu sukar memahami kepayahan serta kesusahan mendapat kemerdekaan serta kebebasan sesebuah negara..

Berbalik kepada tulisan Soong Phui Jee 'There are other ways to show patriotism' dalam Sin Chiew Daily aku setuju bahawa individu yang tidak mengibarkan Jalur Gemilang tidak bererti beliau tidak patriotik walaupun pada zahirnya begitulah pandangan masyarakat secara umum. Apakah orang Bangladesh yang mengibarkan Jalur Gemilang bersikap patriotik terhadap negara Malaysia? Mungkin ada yang berkata dengan bahawa orang yang memandu Proton Saga lebih patriotik daripada orang yang memandu Toyota, Honda atau Mazda? Betulkah? Maka dengan sebab itulah aku bertanya 'apakah kayu pengukur menentukan seseorang itu tidak patriotik, sederhana patriotik, lebih patriotik atau ekstrim patriotik'? Jika ada bolehlah kita kongsikan untuk melihat berapa peratus rakyat Malaysia yang dikategorikan sebagai TIDAK PATRIOTIK.. dan apakah sebabnya?

Selamat Hari Merdeka..