Wednesday, September 25, 2013

Kawan Makan Kawan ?

Kawan Makan Kawan? Lama aku tak dengar istilah itu digunakan...kalau dalam bahasa Inggeris..backstabber ! .. adakah istilah Kawan Makan Kawan ini macam ikan makan ikan ? Ye la..macam ikan paus makan ikan lebih kecil..atau macam ikan haruan makan anak ikan.... tentunya tidak kerana istilah ini selalunya dikaitkan dengan perbuatan khianat seorang kawan terhadap kawan lain..terutamanya kawan rapat...yang boleh dikatakan tido sebantal, makan sepinggan.... Kenapa berlaku khianat terhadap kawan sendiri ? Banyak perkara boleh memuat seseorang kawan yang rapat..macam adik beradik boleh khianat kawan sendiri...

Salah satu faktor utama ialah perasaan cemburu..irihati. Kalau berkaitan cinta dan perasaan..biasanya berebut kekasih..buah hati kawan. Kalau dikalangan wanita..biasa berebut teman lelaki kawan yang handsome..kacak bergaya dan kaya...malah sanggup memfitnah kawan sendiri semata-mata nak dapatkan cinta teman lelaki kawan sendiri..begitu juga dikalangan kaum lelaki yang berebut wanita yang cantik..bergaya...dan hemmm...berduit.. Lelaki lagi dahsyat perangainya bila berebut wanita...sanggup menipu kawan sendiri...malah lebih teruk....ada yang sanggup m#******# teman wanita kawan sendiri.....

Andainya berkaitan dengan kerja...seorang kawan rapat boleh khianat kawan sendiri kerana berebut jawatan yang lebih baik...sanggup sebar fitnah agar kawan tidak mendapat jawatan yang lebih baik...atau burukkan nama kawan dihadapan pihak pengurusan tertinggi...sindrom kawan makan kawan ini banyak berlaku di pejabat kerajaan...terutamanya yang kuat mengipas..kuat membodek bos..untuk memperoleh jawatan yang lebih baik dalam organisasi..walaupun lebih banyak goyang kaki daripada melakukan kerja..atau pun tak reti nak buat kerja sendiri..asyik-asyik arahkan orang lain...atau dengan kata lain..pegawai sila..

Kadangkala kawan seperti ini boleh buat muka selamba...walhal setiap hari mengutuk dan memburukkan kawan dihadapan ketua jabatan atau pihak pengurusan...kerana takut kawan dinaikkan pangkat atau diberi kepercayaan oleh pihak pengurusan disebabkan ketekunan, kepandaian melaksanakan kerja...bak kata orang takut pekungnya terdedah..maka lebih baik dia buka aib orang sebelum kelemahan sendiri terdedah...takut dengan bayangan sendiri. Sindrom atau penyakit ini tidak mengira jantina...lelaki dan wanita..sama sahaja.. sebab itu....Awas!!..

Orang yang amalkan sindrom Kawan Makan Kawan ini...biasanya...mempunyai banyak kelemahan...pandai bercakap kurang bekerja...suka merendahkan keupayaan orang lain..merasakan dirinya seorang sahaja yang terbaik..pandai.....tapi bila diberi tugasan ..hampeeeeh!!..sering sangsi terhadap tindak tanduk orang lain....berperasangka negatif terhadap orang lain.... sentiasa ambil kesempatan ke atas orang lain... mudah percaya khabar-khabar angin.....membuat keputusan tanpa usul periksa... dan paling teruk...mempunyai penyakit hati yang sukar diubati...iaitu Dengki!


No comments:

Post a Comment